Slottskyrkan
Kungliga slottets kyrka visar prov på arkitektur, inredning och konstverk av några av sin tids främsta mästare – Nicodemus Tessin den yngre, Carl Hårleman och Georg Haupt den äldre.
Med anledning av regeringens aviserade förslag till förordning som innebär att fler än åtta personer inte får samlas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, ställer Kungl. Hovförsamlingen in alla gudstjänster. Detta gäller från och med den 24 november till och med den 20 december. Församlingen återkommer med mer information när sådan finns att ge.
Se programmet och läs om åtgärder som har vidtagits för att anpassa verksamheten enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, läs mer här.
Allt sedan Magnus Ladulås tid på 1200-talet har det funnits inte bara en kyrka på slottet utan även ett eget prästerskap.
Den nuvarande Slottskyrkan är den tredje som vi har detaljerad kännedom om. Vid den stora slottsbranden 1697 förstördes Karl XI:s nyinvigda slottskyrka.
En viktig del av det stora projekt för ett nytt slott som slottsarkitekten Nicodemus Tessin den yngre arbetade fram efter brandkatastrofen var en ny slottskyrka.
Carl Hårleman fullbordade kyrkans inredning i mitten på 1700-talet, till stora delar efter Tessin den yngres ritningar.
Gudstjänster på söndagar
Sedan 1600-talet finns en egen församling – Kungl. Hovförsamlingen vars medlemmar utgörs av anställda vid Kungl. Hovstaterna med familjer. Varje söndag hålls gudstjänst där givetvis alla är välkomna.
Under sommarsäsongen är kyrkan öppen för egen rundvandring, vilket ger tillfälle att se kyrkans inredning, arkitektur och konstverk.
Toppbilden: Detalj av altaruppsatsen. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Närbild av lejonet på predikstolen. Foto: Kungligaslotten.se

Bänkdörrarna i Slottskyrkan, tillverkade av Georg Haupt den äldre, är från Karl XI:s slottskyrka och räddades undan branden. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se