Gustav III på Gripsholm
Gustav III fascinerades av Vasamiljöerna från 1500-talet och vistades ofta på Gripsholm. Gustav III lät dessutom skapa en egen våning och slottet inrymmer idag några av landets bäst bevarade gustavianska miljöer.
”Jag är här sedan i tisdags och vandrar bland mina förfäder. Jag inbillar mig ha återvänt till Gustav den förstes tid och detta bereder mig ett obeskrivligt nöje”
Så skriver Gustav III till sin bror, hertig Karl. Under Gustav III:s tid upplever Gripsholm sin kanske mest glansfulla period med ett rikt hovliv. Redan på 1700-talet uppfattades Gripsholm som ett historiskt monument. Gustav III fascinerades av den gamla borgen med dess anknytning till Gustav Vasa och hans söner.
Gustav III nöjde sig emellertid inte med slottet i dess dåvarande skick. Genom insatser från samtidens arkitekter och andra konstnärer satte han sin prägel på såväl bostadsvåningar som praktrum. Slottet rymmer fortfarande några av landets bäst bevarade gustavianska miljöer.
Kungen lät arrangera sin egen våning som en scen för sina officiella framträdanden. I den vita salongen umgicks hovet övervakade av den ryska kejsarinnan, den turkisk sultanen och andra samtida härskare i Europa som alla finns avporträtterade här.
På Gustav III:s magnifika hovteater hölls föreställningar flera kvällar i veckan, ibland pjäser som kungen själv hade skrivit. Det gustavianska hovet är sedan länge borta, men på Gripsholms slott kan vi fortfarande få en levande bild av ett kungligt slott under 1700-talets senare del.
Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se