Hovstallet och unionstiden

Hur var livet på Hovstallet under Karl XIV Johan och Oskar I:s tid? Hovstallets historia berättas i en utställning i vagnhallen.

Skärmutställningen berättar Hovstallets allra tidigaste historia, från år 1535 då det första kungliga stallet uppfördes på Helgeandsholmen till dagens placering och verksamhet. Det fanns även flera stall i staden och runt om de kungliga ägorna.

Men störst fokus ligger på unionstiden 1814–1905 och kungarna Karl Johan och Oskar I:s regenttider. Utställningen visar både vardag och festligheter. Vilka arbetade här? Hur bodde dom? Hur många hästar fanns? Hur användes som? Och hur roade man sig?

Vardagen

I utställningen möter vi de människor som arbetade på Hovstallet. Förutom stallbetjäningen, så tycks flera personer som fick lön av Hovstallmästaren vara familjemedlemmar till de anställda. Ett exempel är änkan Margareta Christina Dunderhake, född år 1769, som städade hos stallets anställda och fick 2 riksdaler banco i månaden. Hennes son arbetade som Hingstridare.

Varje månad levererades det också till Hovstallet 15 kannor sötmjölk, cirka en halvkanna per dag till stallets alla katter.

Mjölken till katterna levererades av en viss Johan Sandberg, förmodligen Hingstriddaren Sandberg vid Karl XIV Johans hovstall. Katterna spelade en stor roll i vardagen, då de höll råttor och möss borta. Även idag finns en stallkatt.

Fest

I början av 1800-talet blev det populärt bland borgerskapet att promenera i de parker som förut hade varit stängda för allmänheten. Kungliga Djurgården var ett andrum i storstaden där alla samhällsklasser fick vistas. Det som tidigare hade varit kungliga privata jaktmarker, hade nu allmänheten fritt tillträde till.

"...ett eftersträvat nöje att sitta i fönstren på Ladugårdsgärde i synnerhet vid Storgatan och se på folkhoparna som drogo ut för att fira sommarens annalkande.”

Så skrev en samtida om det populära nöjet att se kungligheterna vid majfesterna och de större militärövningarna ut vid Ladugårdsgärde under sommarhalvåret.

Utställningen är en del i jubiléet av ätten Bernadottes 200 år på Sveriges tron. Utställningen visas under Hovstallets ordinarie öppettider, i samband med de guidade visningarna som avslutas i utställningslokalen.

Toppbilden: Tavla från 1881 av Georg Arsenius.

Unionstiden. Utställning fokuserar på Hovstallets historia under Karl XIV Johan och Oskar I:s tid. Porträtt av Konung Karl Johan till häst, av Fredrik Westin.

Vardag. Vi får också en inblick hur det var att arbeta på Hovstallet. Träsnitt av G. Forsell efter original för Svea af G. Stoopendaal. Foto: Stockholm stadsmuseum

Vi får lära om människorna som arbetade på och för Hovstallet, vilka uppgifter de hade och hur livet var för dessa människor.

Fest. Utställningen berättar också om festligheter och Hovstallets funktion för kungligheterna. Akvarell målad av prinsessan Eugénie, dotter till Oskar I. Ur de kungliga samlingarna.

BILJETTER

Utställningen ses i samband med de guidade visningarna av Hovstallet. Visningen avslutas i den del av vagnhallen där utställningen ses.

Inför besöket

Följ med på en tur genom H.M. Konungens hovstall med selkammare, bilar och vagnhall. Under sommarsäsongen är även innergården med kafé oc...

Läs mer

För större sällskap rekommenderar vi att förboka en visning. För sällskap om minst 20 personer finns möjlighet att beställa kaffe, smörgå...

Läs mer

H.M. Konungens hovstall ligger på Väpnargatan 1 mitt i centrala Stockholm.

Läs mer

Kommande händelser

Besök Hovstallet 11 jan – 31 maj

H.M. Konungens hovstall är beläget mitt i centrala Stockholm och öppet för besök året om. Välkommen in till en speciell arbetsplats.

Köp biljett

Upptäck en speciell plats mitt i stan. Denna kväll öppnar vi Hovstallets innergård, byggnader och stall med fri entré. Ikväll är även kaf...

Läs mer

Upptäck mer om Hovstallet

Hovstallet inrymmer ett tjugotal hästar. Hästarna är tränade och utbildade att genomföra korteger och transporter vid bland annat statsbe...

Läs mer

Bland Hovstallets äldsta bilar finns en Daimler DE27: Limousine från 1950. Den har plats för åtta personer och används fortfarande. Den a...

Läs mer

Hovstallets nuvarande byggnader stod färdiga 1894. Arkitekter var slottsintendent Ernst Jacobsson, som biträddes av Fritz Eckert. De gav ...

Läs mer

I Hovstallets vagnhallar finns ett fyrtiotal vagnar och slädar för olika ändamål. De flesta är tillverkade på 1800-talet. Här återfinns b...

Läs mer

Upptäck Hovstallets kafé som serverar hembakt i en unik miljö mitt i centrala Stockholm.

Läs mer

Hovstallet har en månghundraårig historia alltsedan Gustav Vasa 1535 lät bygga ett stall för de kungliga hästarna. Då som nu var huvudupp...

Läs mer

Artiklar och film

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas. En vasaborg, ett hovstall, ett världsarv och ett kun...

Läs mer

Hur var livet på Hovstallet under Karl XIV Johan och Oskar I:s tid? Hovstallets historia berättas i en utställning i vagnhallen.

Läs mer

H.M. Konungens hovstall ligger på Väpnargatan 1, alldeles i början av Strandvägen i Stockholm. Hovstall fanns redan under Gustav Vasas ti...

Läs mer

Kundservice

Öppettider:

Inför besöket

Många frågar om

 • Behöver jag gå med på visning för att se de kungliga besöksmålen?

  Förutsättningarna skiljer sig åt beroende på besöksmål.

  Kan besökas på egen hand: Kungliga slottet, Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott, Kina slott, Gripsholms slott, Ulriksdals Orangeri samt Strömsholms slott.

  Beses endast i samband med visning: Rosersbergs slott, Ulriksdals slott, Gustav III:s paviljong, Rosendals slott, Tullgarns slott samt Hovstallet.

 • Finns det audioguide på de kungliga besöksmålen?

  Kungliga slottet: Ja, audioguide på svenska och engelska finns i Bernadottevåningen och i Gustav III:s Antikmuseum.

  Kina slott: Ja, audioguide finns på svenska och engelska.

  Övriga besöksmål saknar i nuläget audioguide.

 • Kan jag ta mig fram med rullstol/rullator vid de kungliga besöksmålen?

  Förutsättningarna skiljer sig åt beroende på besöksmål. Läs mer under kategorin "Inför besöket" på respektive plats, eller kontakta bokningen på 08-402 61 00.

 • Kan jag ta med min hund till Hovstallet?

  Ja om den är kopplad. Vi rekommenderar dock att ni kontrollerar detta inför ert besök eftersom det på vissa evenemang är mycket folk och blir väldigt trångt. Detta gäller framförallt julmarknaden.

 • Går Hovstallets hästar ute i hage dagligen?

  Ja

Fler frågor och svar