Skolprogram på slotten

Välkommen med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas. En vasaborg, ett hovstall, ett världsarv och ett kungligt residens ger en spännande historisk händelsekedja från medeltid till dagens statsskick och representation.

Skolprogram på Kungliga slottet

Kungliga slottet i Gamla stan tillhör Stockholms äldsta historia. Här finns resterna kvar av borgen Tre Kronor. Det är också platsen för en betydande del av Sveriges historia och är idag Kungens officiella residens där stora delar av representationen äger rum. Det finns även en stadsvandring, framtagen av Gamla stans museer, att ladda hem.
» Skolprogram på Kungliga slottet för alla årskurser  samt förskola och gymnasiet

Skolprogram på Drottningholms slott

På Ekerö i Stockholm finns ett av Unesco:s världsarv – Drottningholms slottsanläggning. Motiveringen är att slottet är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden, och att det tillsammans med det exotiska lustslottet Kina slott, slottsteatern och den storslagna slottsparken utgör en unik helhet.

» Drottningholm erbjuder pedagogiska program för alla årskurser, samt förskola och gymnasiet. Det finns även en lärarhandledning att ladda hem

Skolvisningar på Gripsholms slott

Gör en skolutflykt till pittoreska småstaden Mariefred, en timmes resa från Stockholm, och besök ett av landets mest populära slott – vasaborgen Gripsholm. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. Det är även platsen för Svenska statens porträttsamling – här hänger Sveriges alla kändisar genom tiderna! 

» Skolklasser har rabatterat pris och teman på visningar kan ges efter önskemål

Skolvisningar på H.M. Konungens hovstall

Hovstallet är en annorlunda miljö mitt i centrala Stockholm. Snett bakom Kungliga Dramaten på Östermalm ligger stallet som är platsen för Kungens hästar, bilar och paradvagnar. Hovstallet har en daglig verksamhet med ansvar för Kungafamiljens transporter, både med bil och vid högtidliga ceremonier – som prinsessbröllop – med kortege. Ett besök till Hovstallet är uppskattat av elever i alla åldrar.

» Skolklasser har rabatterat grupp-pris till Hovstallet

Kungliga slotten i appen KulTur

KulTur är en app som laddas ned gratis från Appstore och består av historiskt material i form av olika filmer, texter, bilder och quizar från olika kulturarvsplatser runt om i Sverige. 

Spelet riktar sig främst till barn i mellanstadiet, men är underhållande för alla åldrar, och ett roligt och lärande sätt att ta del av våra kulturskatter. Flera av de kungliga besöksmålen finns med i appen!

Toppbilden: Ta med din skolklass till historiska miljöer där historia fortfarande skapas. Foto: Kate Gabor/Kungligaslotten.se

Skolprogram på Kungliga slottet finns för alla årskurser, och innefattar historia från medeltid till dagens statsskick. Foto: Kate Gabor/Kungligaslotten.se

"Kung för en dag" är ett av skolprogrammen på Kungliga slottet. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Gripsholms slott i Mariefred är det perfekta utflyktsmålet för skolklassen. Foto: Kate Gabor/Kungligaslotten.se

Hovstallet erbjuder grupprabatt för skolklasser. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Kommande händelser

Kreativa möten i klassisk miljö – vårutställningen 'Den tänkande handen' lyfter unga tecknare. Dags att söka till stipendietävlingen 2021.

Läs mer
Program 2021 15 – 28 feb

Kungliga slottets populära programserie av föredrag, kvällsvisningar och exklusiva temakvällar återkommer under 2021. Program och biljett...

Läs mer