Recept ur arkiven
I Bernadottebibliotekets arkiv finns drottning Victorias (1862–1930) receptböcker, i vilka hon noterat sina favoritbakverk.
Här är receptet på drottning Victorias "Sandkaka", som ser väldigt saftig och god ut trots namnet (tyvärr finns inte bilden digitalt).
150 g smör
300 g (3 ½ dl) socker
130 g (drygt 2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
130 g (drygt 2 dl) potatismjöl
6 ägg
Det rivna skalet av 1 citron, väl tvättad
Saften av ½ citron
1 msk rom
Skorpmjöl
1 msk florsocker
Ställ en bunke i varmt vatten och vispa äggen tills skummet är fingervarmt. Tillsätt socker och mjöl växelvis, men spar 2 msk mjöl, som rörs ut med bakpulvret. Rör smöret mjukt och tillsätt det. Efter cirka 10 minuters vispning med elvisp tillsätts rommen, citronsaft och det rivna skalet, samt bakpulver blandat med mjölet. Smörj och ströa en bakform med skorpmjöl. Häll i smeten och grädda i 200° ugnsvärme cirka 45 minuter.
Sänk värmen till 150° och fortsätt grädda kakan cirka 30 minuter eller tills den släpper formen och har fått en vacker färg. Skulle ytan bli för mörk täcker man med smörpapper eller aluminiumfolie. Tag kakan ur ugnen och låt den svalna. Stjälp upp den på ett fat och pudra finsiktat florsocker över.
Receptet publicerades i boken 'Kunglig Taffel – till bords med Bernadotterna' (1986) av Inger Grimlund och Christine Samuelson.
Toppbilden: Gustaf V och drottning Victoria spenderade mycket tid på Tullgarns slott. Slottsköket står kvar sedan deras tid, då det var nytt och modernt. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se