Kärntornet Tre kronor
Nedanför Lejonbacken utanför entrén till Museum Tre Kronor står skulpturen Kronkorgen. Placerad mot Norrbro som en symbol för det gamla slottet Tre kronor, eller rättare sagt för det gamla kärntornet.
Sedan 1936 har det funnits ett museum i slottets källare, det så kallade Slottsmuseet. I samband med att fjärrvärme installerades på 90-talet gjordes en del intressanta fynd. Något som man ville levandegöra i ett delvis nytt museum med fokus på pedagogik, som ska ge besökare förståelse för Kungliga slottets äldsta historia och hur det såg ut före slottsbranden 1697.
Dåvarande slottsarkitekt Ove Hidemark gavs i uppdrag att gestalta museets interiör, men även att formge entrén. Det nya museet, Museum Tre Kronor, öppnade vid Millenniumskiftet år 2000. Meningen var att en skulptur – Kronkorgen – skulle placeras utanför entrén vid Norrbro lagom till invigningen. Skulpturen, ritad av Hidemark, utfördes av smeden Stefan Hasselberg, som även tillverkade smidesräcket intill. På räcket finns en bronsavgjutning över den gamla borgen, utförd av P.O. Gustavsson. Dock räckte inte ekonomin till för att tillverka fundamentet till Kronkorgen, så den ställdes i förvaring och föll i glömska …
Begravningskronor som inspiration
Det återöppnade museet fick namn efter kärntornet Tre kronor, som när det började byggas i början av 1000-talet var en ren fortifikationsbyggnad. Kärntornet höjdes och förstärktes försvarsmässigt under Gustav Vasas tid samt dekorerades med tre gyllene kronor. Det var ungefär vid denna tid som tornet fick namnet Tre kronor. Johan III lät höja tornet ytterligare två våningar men behöll kronorna, en stark symbol för landet Sverige.
Själva spiran och kronkorgen kan man se på olika avbildningar av slottet före branden. I arbetet med skulpturen behövdes dock mer detaljerade förebilder, vilket man fann i Domkyrkomuseet i Uppsala. De kungliga personer som har begravts i kyrkan har fått med sig begravningsregalier i graven, men efter olika gravöppningar har man fört regalierna till det som sedermera blev Domkyrkomuseet. Här har framförallt Johan III:s och hans hustru Katarina Jagellonicas begravningskronor, med sin liljeliknande trepassornamentik* samt byglar, varit den främsta inspirationskällan till Kronkorgen.
Smeden Stefan Hasselberg tillverkade de tre kronorna och toppen, som symboliserar riksäpplet, i högglanspolerad mässing. Delarna fästes på ett järnsmide som skulle ansluta till ett fundament.
På plats vid Norrbro
År 2017 återfann Slottsarkitektkontoret skulpturen och samma höst stod Kronkorgen på sin tilltänkta plats. Det runda fundamentet är i tre delar i fallande skala för att ge sken av ett torn. De vertikala ytorna är krysshamrade vilket ger en grov struktur, medan de horisontella ytorna är polerade. Ove Hidemark hade föreskrivit grå Vätögranit för fundamentet, men då materialet inte längre fanns tillgängligt valdes i stället grå Flivikgranit.
Kronkorgen är halva storleken av den som satt på det gamla tornets topp, medan fundamentet är mer förminskat i skala. Tanken med skulpturen Kronkorgen är att stå som symbol mot Norrbro för det gamla slottet Tre kronor, eller rättare sagt för det gamla kärntornet.
*Trepass: konsthistorisk term som beskriver klöverbladsformad ornamentik.
Toppbilden: Entrén till Museum Tre Kronor och skulpturen Kronkorgen. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se