Jul hos Oskar II
Oskar II vidareutvecklade de traditioner som skapats under broderns, Karl XVs, tid som kung. Vissa detaljer behölls och andra försvann. Antalet granar utökades, julottan bevistades i Klara kyrka och mellandagarna på Drottningholm.
Några dagar innan jul kläddes granarna av kungafamiljen själv. Till en början höll man till i Lovisa Ulrikas matsal och då räckte det med fyra granar – en stor, två mindre och en liten till barnen – men allt eftersom deltagarantalet och festligheterna växte behövdes fler granar och man började använda stora Vita Havet. Barnbarnen Gustaf (VI) Adolf och Wilhelm deltog gärna i förberedelserna och klättrade på de höga stegarna till hovdamernas förfäran. Oskar II, som i ungdomen varit sjöman och klättrat i master, tyckte att de gott kunde få hållas, bara de höll i sig ordentligt. Oskar själv nöjde sig med att berätta anekdoter för deltagarna och sprida ett gott humör med sina kvickheter. Granarna var dekorerade med ljus, konfekt, flaggspel och klockor, som skulle ringa in julen.
Kungen demonstrerar julgåvorna
Precis som tidigare skänkte kungafamiljen presenter till alla anställda. Hovfunktionärerna fick sina presenter vid ett större julfirande tillsammans med kungafamiljen, men då dessa var så många kunde inte alla presenterna slås in. Presenterna ställdes fram på presentbod för respektive person.
” Att det tredjedagen blev ett fasligt spring till Leja [NK:s föregångare] för att byta klappar fick han säkert aldrig reda på”
Gästerna samlades på julaftonen utanför festsalen. Drottning Sofia gav signal på en silverklocka, dörrarna öppnades och deltagarna släpptes in till sina julklappsbord. Klapparna kunde vara porslin, silver, kläder, prydnadssaker, leksaker, konstslöjd och antika möbler. Presenter skapade av den konstnärligt begåvade kungafamiljen saknades inte heller. Mellan presentborden stod provdockor uppställda med de klänningar från Augusta Lundin som hovdamerna fick i julklapp.
Kungen gick sedan runt och hjälpte till med att demonstrera gåvorna och försäkra sig om att alla fått vad de önskade sig. Lakoniskt skriver prins Wilhelm i sina memoarer: ” Att det tredjedagen blev ett fasligt spring till Leja [NK:s föregångare] för att byta klappar fick han säkert aldrig reda på”.
Bordet pryddes av en helstekt spädgris med äpple i munnen. Menyn varierade från år till år, men lutfisk och färsk sparris fanns med varje år.
Julmiddag i Pelarsalen
Efter julklappsutdelningen samlades kungafamiljen i de privata rummen för en stunds andakt, då Oskar spelade julpsalmer på sin tramporgel. Efter andaktens avslutande, under vilken hovfunktionärerna hållit salong för sig, samlades man i Pelarsalen för julmiddag. Bordet pryddes av en helstekt spädgris med äpple i munnen. Menyn varierade från år till år, men lutfisk och färsk sparris fanns med varje år.
Vid desserten delades konfekt ut i väl uttänkta ”attrapper” tillsammans med skämtsamma verser om deltagarna. Julen 1887 fick till exempel adjutanten Gustaf Uggla en docka med texten ”nummer tio” som attrapp för sina karameller. Texten syftade på att adjutanten samma år fått sitt nionde barn. Hovfröken Thomasine Stierncrona som promenerade mycket fick sina karameller i en mycket illusoriskt målad möglig känga.
Drottningen: "Nå så drick då!"
Konungen dricker, och sedan han druckit säger han: "Per Mattsson!"
Per Mattsson med champagne
Middagen avslutades med en tradition som hade sin början i en julklapp som Karl XV köpt in på auktion och skänkt sin bror, Drotthornet – ett silverbeslaget horn som tidigare tillhört den blivande Karl XIII. Oskar blev mycket fäst vid hornet och hade det på sitt chefsfartyg Drott, därav namnet. Hornet fylldes med champagne och gick från person till person som skulle recitera en ramsa innan hen fick dricka ur det. Oskar började med att vända sig till drottningen med det höjda hornet:
Konungen: "Per Mattsson!"
Drottningen: "Vad vill du?"
Konungen: "Jag vill dricka!"
Drottningen: "Nå så drick då!"
Konungen dricker, och sedan han druckit säger han: "Per Mattsson!"
Drottningen: "Hur smakar det?"
Konungen: "Känn på!"
Sedan gick hornet vidare till drottningen och så vidare. Extra festligt blev det om personen som skulle dricka ur det krökta hornet vände det fel och fick en dusch av champagne över sig.
Mellandagarna på Drottningholm
Julottan bevistades i Klara kyrka, en tradition från tiden då prins Oskar med familj bodde i Arvfurstens palats och alltså tillhörde församlingen.
Mellandagarna tillbringades vanligtvis på Drottningholm, där man ägnade sig åt allehanda vinteraktiviteter som pulkåkning, slädfärder, skridskor och jakt.
Runt nyår bjöd kungaparet på barnkalas, där barnen fick plundra granarna på allt ätbart. Dock fick inte prinsarna och prinsessorna plundra granarna, då de ansågs ha fått tillräckligt med gotter ändå. Efter plundringen lekte man lekar, där Oskar gärna deltog själv. Favoritlekarna var hela havet stormar och en variant på Följa John som Oskar kallade ”Mufti fait comme ci”.
Julinstallation i Lovisa Ulrikas matsal som visade hur julen firades förr i tiden . Utställningen ägde rum år 2012. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se