Karl XI:s fiskarstuga
Området Fiskartorpet är uppkallat efter den låga torvtäckta byggnaden från 1680-talet – Karl XI:s fiskarstuga – som anses vara Kungliga Djurgårdens äldsta byggnad.
Fiskarstugan uppfördes i samband med att den naturintresserade Karl XI lät omvandla nuvarande Norra och Södra Djurgårdens jordbruks- och beteslandskap till en sammanhängande och storskalig jaktpark som hägnades in. Genom det två meter höga och två mil långa Djurgårdsstaketet hölls viltet inne i jaktparken och rovdjuren ute.
När Karl XI:s fiskarstuga uppfördes var den en av få byggnader som fanns innanför Djurgårdsstaketet och omgavs ursprungligen av Husarvikens fiskevatten, som var förbehållet kungen. Hit kunde Karl XI dra sig undan det strikta hovlivet och ägna sig åt jakt och fiske.
”Ä’ke det gudomligt , Fiskartorpet! Hvad? Gudomligt att beskåda!”
Under 1700-talet växte ett boställe upp i anslutning till fiskarstugan som senare kom att inhysa ett populärt värdshus, som uppmärksammas i Carl Michael Bellmans Fredmans epistel nr 71:
Byggnadsminne med kulturhistorisk värde
Karl XI:s fiskarstuga restaurerades år 1818 och är i huvudsak orörd sedan tiden. Idag skyddas byggnaden som statligt byggnadsminne och har ett stort kulturhistoriskt värde. Karaktäristiskt för fiskarstugan är den månghundraåriga ek som numera lever i symbios med byggnaden. Därmed är Karl XI:s fiskarstuga även betydelsefull för det gröna kulturarvet.
Toppbilden: Karl XI:s lilla fiskarstuga från 1680-talet är belägen i friluftsområdet Fiskartorpet på Norra Djurgården. Foto: Henrik Nyström/Kungligaslotten.se