Kina slott Drottningholm världsarv

Ett kinesiskt lustslott

En julikväll 1753 överraskades drottning Lovisa Ulrika med en fantastisk födelsedagspresent. I bortre delen av Drottningholms slottspark hade kung Adolf Fredrik i all hemlighet låtit uppföra ett lustslott i kinesisk stil.

Vid den här tiden var allt kinesiskt högsta mode. Under 1700-talet förde de ostindiska handelskompanierna in mängder av te, kryddor, siden, porslin och exklusiva konstföremål till Europa. Kina framstod som ett exotiskt sagoland och Kina Slott är fantasin om det kinesiska.

”Han förde mig vid sidan om lustträdgården och jag blev överraskad att där plötsligt stå inför ett verkligt feeri, ty kungen hade låtit uppföra ett kinesiskt slott, som är det vackraste man kan se.”, drottning Lovisa Ulrika i brev till sin mor drottning Sofia Dorotea av Preussen.

Inuti slottet samsas kinesiskt inspirerade svenska möbler i rokoko med importerade kinesiska föremål. Flera av rummen har fortfarande kvar sina ursprungliga väggbeklädnader av kinesiskt siden och papper. Här finns lackskärmar, glasmålningar, porslin och andra prydnadsföremål, många troligen importerade av svenska Ostindiska Kompaniet. Men här finns också ännu äldre kinesiska föremål, vissa är från Hedvig Eleonoras och drottning Kristinas tid, då porslin var ofattbart dyrbart.

Toppbilden: Kina slott. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungligaslotten.se

Kineserier Kina slott Drottningholm världsarv

I Gröna salongen. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Kineserier Kina slott Drottningholm världsarv

Detaljbild av den målade sidentapeten i Gula kabinettet. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter