Fångarna på Gripsholm

Under flera hundra år fungerade Gripsholms slott som fängelse. Här har tre kungar, en ärkebiskop och många helt vanliga tjuvar och suttit inspärrade. Än i dag kan man se spåren efter dem.

Den första som satt inspärrad på Gripsholm var Johan (III). Hans äldre bror, kung Erik XIV, fattade misstankar när han lierade sig med det katolska Polen. 1563 lät Erik döma sin bror för högförräderi. Än i dag kan man se ungefär hur Johan hade det, för rummet där han satt är en av Sveriges mest välbevarade 1500-talsmiljöer.

Johan III och Katarina Jagellonica

Fängelset var med tidens mått rätt lyxigt. Här finns flera fönster och rummet pryds av vackra målningar. Här finns till och med en 1500-talstoalett bakom en lucka i väggen.

I detta rum, som nu kallas Hertig Karls kammare, bodde Johan och hans hustru Katarina Jagellonica i fyra år. Här föddes två barn, Isabella, som dog bara två år gammal, och Sigismund som senare blev kung. Johan och hans familj hade egna kockar, tjänstefolk och böcker. I slottsträdgården odlades många olika grönsaker och frukter, så kosthållningen lämnade inget i övrigt att
önska.

Erik XIV

Hur det var med sinnesfriden är en annan sak. Den ryske tsaren Ivan den förskräcklige krävde bisarrt nog att få Katarina till hustru i utbyte mot fred. Samtidigt var Johan och Katarina väl medvetna om att Erik led av psykisk ohälsa. I maj 1567 mördade kungen en annan högstatusfånge, Nils Sture, under ett förvirringstillstånd. När Erik 1568 gifte sig med knektdottern Karin Månsdotter revolterade adeln och 1569 beslutade riksdagen att Erik skulle hållas ”i fängslig, dock tillbörlig och furstlig förvaring”.

”i fängslig, dock tillbörlig och furstlig förvaring”

Mellan november 1571 och juni 1573 satt Erik troligen själv inspärrad i samma rum där han hade hållit brodern fången. Men Erik var inte den sista fången här. I samma rum satt också Carl Fredrik Pechlin, en av Gustav III:s motståndare, under en tid.

Länsfängelse på 1700-talet

1720–1770 fungerade slottet som länsfängelse. I de fyra källarvalven satt tjuvar och rånare, några av dem har lämnat klotter efter sig på väggarna. Valven ser rätt ogästvänliga ut, ändå var det kanske inte alltför illa.
Temperaturen här nere blir aldrig lägre än åtta grader och fästningsfångarna fick alltid mat. Faktum är att de hade längre medellivslängd än befolkningen i övrigt. Det finns heller inga bevis för att fångar torterades på Gripsholm.

Fångar under Karl IX:s tid

I Griptornet i våningen ovanför satt under Karl IX:s tid officerare som hade misskött sig. På en vägg finns denna 1600-talsgrafitti:

”Anno 1600 den 3 aprilis bleffve vij här insatte / Tro Gudh i alle ting / Wij haffue setted för wår trohet / Och lijdet för wåre synder / kome här ut den… ”

Skriften är undertecknad av två finländska officerare, Arffwedh Ericksånn och Axell Korck. Något datum för utsläppandet finns inte... kanske kom de aldrig ut igen.

På Gripsholm sägs också en ärkebiskop ha suttit inspärrad. Abraham Angermannus gick hårt fram och orsakade flera häxprocesser. Till slut fick till och med den hårdföre Karl IX nog och 1599 spärrades Angermannus in på Gripsholm.

Inte alla som bodde på slottet mot sin vilja var regelrätta fångar. Maria Eleonora, drottning Kristinas obalanserade mor, hölls här för att hindra att hon skulle lämna landet. Någon särskilt sträng inspärrning var det dock inte fråga om. Bland annat tilläts hon bygga en täckt rosengång som hon använde för att rymma den 22 juli 1640.

Gustav IV Adolf och statskuppen 1809

Gustav IV Adolf, Gustav III:s avsatte son, satt också inspärrad på Gripsholm efter statskuppen 1809. Han fördes hit med släde den 24 mars och hölls under hård bevakning i konseljsalen och i hans fars sängkammare.
På Gripsholm brukade den kungliga familjen fira jul. Här hade det varit idel festligheter; teaterföreställningar, konserter och baler. Nu var det tyst och kallt.

”Man vill få mig att glömma att jag inträder i ett fängelse.”

Gustav Adolf stannade gärna kvar i sängen på morgnarna och åt sin frukost, vanligen en kopp kaffe och ett par köttsmörgåsar. Till det yttre led han annars ingen nöd. Psykiskt var det sämre ställt. Man gjorde också allt för att bringa den känslige kungen ur fattningen. Nattetid rullade man kanonkulor på golvet i våningen ovanför och inte förrän tronavsägelsen var underskriven i juni, fick Fredrika och de fem barnen fara till Gripsholm. Nu fick familjen äntligen något som påminde om ett normalt familjeliv igen. Ibland tilläts de ta emot besök av vänner och när solen sken fick familjen promenera i den muromgärdade trädgården. ”Man vill få mig att glömma att jag inträder i ett fängelse” ska drottning Fredrika ha yttrat till en följeslagare när hon gick upp mot slottet mellan blommor och flaggor.

Gustav Adolf och Fredrika tycks ha varit mycket lyckliga över att vara tillsammans igen. I december 1809 utvisades den tidigare kungafamiljen ur riket.

Toppbilden: Rummet på Gripsholms slott som Johan och Katarina hölls fångna i under fyra års tid. I dag kallad Hertig Karls kammare och är ett av landets främsta exempel på rum från vasakungarnas tid. Foto: Kate Gabor /Kungligaslotten.se

På Gripsholms slott finns miljöerna och spåren kvar efter den fängslande historien. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/ Kungligaslotten.se

Katerina Jagellonica och Johan (III) satt fängslade på Gripsholms slott i fyra år. Porträtt ursprungligen av Lucas Cranach, cirka 1560.

Väktargången utanför det rum där Erik XIV sägs ha suttit fången. Foto: Kate Gabor/Kungligaslotten.se

Erik XIV som lät fängsla sin bror Johan (III), blev själv fånge på Gripsholm. Porträtt av Domenicus Verwilt cirka 1560. Foto: Nationalmuseum

Ytterligare en kung har hållits inspärrad på Gripsholm, Gustav IV Adolf. Kopia efter Per Krafft d.y.:s målning. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

"Juvelerna inspekteras på Gripsholms slott". Efter statskuppen 1809 förs Gustav IV Adolf till Gripsholm, blir fråntagen sina ägodelar och därefter utvisad. Samtida karikatyrteckning av Per Otto Adelborg.

Hertig Karls kammare Gripsholms slott virtuell visning

Hertig Karls kammare i 360°. Klicka på bilden för att starta turen.

Kommande händelser

Den 28 juli firar Gripsholms slott Bellmandagen med konsert i Hjorthagen och Bellmanvisningar på slottet. En tradition med flera decennie...

Biljetter

Gripsholms slott får ett unikt gästbesök från en världsberömd ungdomsorkester bestående av trettio unga musiker handplockade från norra N...

Biljetter

Klassisk musik, romantisk musik och gospel. Under fyra söndagar i augusti månad bjuds det på konserter i Ulriksdals slottskapell på temat...

Läs mer